VVD wil BOA's inzetten in gemeente Losser

Om de leefbaarheid in Losser te garanderen, wil de VVD BOA's inzetten. De buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) is voor gemeenten een belangrijk verlengstuk van de politie bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Ze sporen bepaalde strafbare feiten op en mogen handhaven waar het gaat om parkeerbeleid, de drank- en horecawet, bij openbare manifestaties, vuurwerk en op het gebied van milieu. Momenteel is Losser de enige Twentse gemeente die niet over BOA's beschikt. De VVD vindt dat een gemiste kans en wil daarom de behoefte aan leefbaarheid in Losser en de omliggende kerkdorpen in beeld brengen. Alle inwoners van de gemeente krijgen daarom nu de kans om via een korte enquête hun mening te geven.

Enquête voor inwoners moet behoefte inzichtelijk maken

Overlast door hondenpoep of loslopende honden, lawaai in de buurt, foutparkeerders, het dumpen van afval naast containers of in de natuur; het zijn voor veel inwoners dagelijkse ergernissen. De politie in Losser kan zich daar om allerlei redenen niet of nauwelijks mee bezighouden. En elkaar aanspreken op ongewenst gedrag vinden veel mensen lastig. BOA's zijn daar niet alleen speciaal voor opgeleid, maar hebben ook de bevoegdheid om daar consequenties aan te verbinden. "Daarmee zouden ze een waardevolle aanvulling zijn op de weinige instrumenten die we hebben om de openbare orde in de gemeente Losser te handhaven", zegt Harry Heegen van de VVD.

De VVD heeft al eerder om BOA's gevraagd maar de andere politieke partijen zagen daar toen het nut nog niet van in. De VVD is duidelijk: "Verreweg de meeste mensen in de gemeente Losser gedragen zich keurig, maar ergeren zich groen en geel aan andere mensen die het niet zo nauw nemen als het gaat om dit soort gedragingen. Wij moeten in Losser geen afglijdende schaal laten ontstaan en zorgen dat onze gemeente leefbaar blijft." Daarom doet de VVD een oproep: "Ga naar dit formulier, laat weten wat uw grootste ergernissen zijn en waarvan u vindt dat daarop gehandhaafd moet worden."