Overige partijen weigeren inspraak Losserse bevolking over kulturhus.

Dinsdag 2 februari 2016 heeft de VVD een motie ingediend waarbij het college werd verzocht om alternatieven voor het kulturhus te onderzoeken en om de inwoners van Losser mee te laten denken over de invulling van een kulturhus. Voor de motie zie de bijlage.


Ook heeft de VVD zelf twee bureaus gevraagd met een alternatief te komen. Het bleek heel goed mogelijk om  van de Martinuskerk een noabershoes te maken. Wij noemen dat liever een noabershoes dan een kulturhus.

De andere partijen wrongen zich in allerlei bochten om maar door te gaan met de huidige plannen.

Het alternatief plan van de VVD werd terzijde geschoven. Er wordt geen inspraak van de bevolking geduld als het gaat om het kulturhus.  


Er was ooit een tijd dat Burgerforum luisterde naar de bevolking en daarnaar handelde. Maar die tijd ligt al weer lang achter ons. Nu is het een partij die aan de leiband van het CDA in de coalitie meeloopt.

Toen de VVD begin 2014 in de coalitie zat  heeft de VVD tegen de plannen van een kulturhus in het gemeentehuis gestemd. De VVD deed toen wel wat Burgerforum nu niet durft te doen.


Het is niet te laat om naar alternatieven te kijken

Wij vinden niet dat dit traject al zo ver is gevorderd dat het niet meer gewijzigd kan worden.

Het beheerplan moet nog worden gemaakt, er zijn nog geen huurafspraken met de partners, er ligt nog geen technisch programma van eisen, het definitief ontwerp is er nog niet, het bestek en de tekeningen moeten nog worden gemaakt en het hele aanbestedingstraject moet nog beginnen.

Ook moet het plan moet nog aan de raad worden voorgelegd evenals de kredietaanvraag, ook dat is nog niet gebeurd.

Wij zitten voor wat betreft het kulturhus in feite nog  steeds in een voortraject.

Dus het is geen enkel probleem om de plannen aan te passen als de bevolking dat graag wil.


Onze cijfers kloppen

Er  werd door D66 aangegeven dat onze cijfers niet zouden kloppen. Onzin.

De cijfers van de VVD kloppen. De verwachting is dat het kulturhus in het gemeentehuis rond de 2,5 miljoen euro uit zal komen. Daar zit de muziekschool niet bij in. Wij mogen aannemen dat er daarom  nog minstens  0,5 miljoen bij komt. Dus totaal minstens drie miljoen.


In ons plan hebben we te maken met hooguit 1,3 miljoen kosten voor het zgn. noabershoes in de Martinuskerk en 0,9 miljoen voor het “flexibele werken” voor de ambtenaren. Dus per saldo ongeveer een miljoen minder. Daarnaast blijven er vele meters in het gemeentehuis over om iets anders mee te doen dat geld opbrengt. De kosten voor de verbouwingen van de ruimtes voor de verschillende huurders zijn niet zo relevant in dit verhaal want daar hoort een exploitatie bij die zichzelf terugverdient. Kortom; het is een miljoen minder en wij verwachten ook een opbrengst over de totale periode van één miljoen extra  voor het gemeentehuis. Dus totaal zelfs 2 miljoen minder kosten, daar moet dan alleen de koop van de Martinuskerk vanaf. Wij denken dat hier geschikt uit te komen is. 


Dus minstens een miljoen minder uitgeven en dan hebben we ook nog een prachtige grote zaal met concertpodiumPrachtig toch?


Hoe verder?

De VVD legt zich hier natuurlijk niet bij neer. Er gaan stemmen op om een referendum te bewerkstelligen. Hiervoor zijn 150 handtekeningen nodig om zo’n verzoek in te dienen en in tweede instantie zijn er 1500 handtekeningen nodig om het definitief door te laten gaan.


Als VVD zijn wij voornemens een inloopavond te organiseren zodat de bevolking de kans krijgt input te leveren en alternatieven kunnen worden besproken.

Wordt vervolgd.