VVD wil dat wethouder privacy serieus neemt

De VVD staat achter de aanbevelingen van het rekenkamer rapport inzake privacy en omdat het college de aanbevelingen bijna allemaal overneemt staan wij ook achter het raadsvoorstel.

Zijn wij dan helemaal tevreden? 

In het rapport staat dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de inwoners niet geborgd zijn in protocollen of werkbeschrijvingen. Het hangt van de individuele ambtenaar af of hij of zij op de juiste wijze om gaat met de privacy van de inwoners van Losser. Volgens het rapport zijn de ambtenaren onbewust bekwaam, zoals dat heet. Dat wil zeggen dat het nergens is vastgelegd hoe men met de privacy van de inwoners moet omgaan maar het in de praktijk best goed gaat. Met gezond verstand komt men een eind.

Dat lijkt goed maar dat is natuurlijk niet voldoende.

Binnen de gemeentelijke organisatie moet wel degelijk zijn vastgelegd hoe men met privacy om gaat. Dat kun je niet laten afhangen van toevalligheden als de kwaliteiten van de individuele ambtenaar. Zo iets hoort te zijn omschreven. De gemeente schiet hier tekort.

Nu zou je kunnen stellen dat het ontbreken van protocollen binnenkort tot het verleden behoort omdat het college de aanbevelingen overneemt.

Maar met de portefeuillehouder hebben wij toch twijfels over de voortvarendheid hiervan.

Tijdens de Commissie Bestuur en Samenleving zei de wethouder bijna letterlijk het volgende.

Ik citeer: “Ik heb niet de stapel protocollen meegenomen waarmee de ambtenaren al te maken hebben maar dat is een grote stapel. Daar kunnen we nog wel een stapeltje bovenop leggen door nog een protocol erbij te schrijven maar de vraag is of dat extra privacy voor de burgers gaat opleveren”. Einde citaat. Zo gaat wethouder van Rees nog even door dat het toch zo fijn is dat de ambtenaren er al goed mee omgaan en dat er al zoveel protocollen zijn op allerlei gebied en dat het zo wel genoeg is. Toen dhr. van Essen de vraag stelde dat het toch juist de conclusie was dat de protocollen ontbreken zei wethouder van Rees letterlijk. “Ik weet niet waar dat dan op gebaseerd is”. 

Hett ontbreken van protocollen is juist de rode draad van dit rapport. En dat staat ook in dit raadsvoorstel. Eén zin uit dit raadsvoorstel: “Wij (het college dus) onderschrijven de aanbeveling om de werkwijze vast te stellen in protocollen omdat de manier van werken dan voor iedereen duidelijk is”. Einde citaat. In het raadsvoorstel staat dus dat het college vindt dat er protocollen moeten komen maar wethouder van Rees zegt dat hij het niet nodig vindt.

Blijkbaar kent de wethouder niet eens de inhoud van zijn eigen raadsvoorstel laat staan van het rekenkamerrapport. Hij kiest een heel ander pad en lijkt er weinig zin in te hebben.

Kortom; het raadsvoorstel is goed en zullen wij steunen, maar of deze wethouder in staat is om de aanbevelingen voortvarend aan te pakken. Dat vragen wij ons af.