Besparing op afvalinzameling moet ten goede komen aan inwoners

Wij kunnen ons vinden in dit raadsvoorstel met betrekking tot afvalverwerking.  Er is een pilot geweest in de Lutte en in de Saller in Losser waarbij de doelstellingen ruimschoots werden behaald.

Wel hebben wij nog wel enkele vragen.

Wat is de bemoeienis van de gemeente als het gaat om afvalscheiding bij bedrijven? In dit voorstel wordt wel aangegeven dat één van de doelstellingen van de overheid is om afval uit kantoren, winkels en openbare ruimte te scheiden. Maar naar onze mening is het in de praktijk nog vaak zo dat een bedrijf een container huurt van bijv. 1100 liter. Die wordt bijv. één keer per twee weken geleegd, maar daar wordt alles ingegooid. Van afvalscheiding is dan vaak geen sprake. Welke rol ziet de gemeente voor zichzelf weggelegd?

Verder hebben wij begrepen dat het behalen van de doelstellingen m.b.t. afvalscheiding uiteindelijk ook een financieel voordeel oplevert.

Is het college voornemens deze voordelen ook ten goede te laten komen aan de burgers en zo ja, op welke wijze?

En ons laatste punt, voorzitter. Er kwam een bezorgd geluid vanuit de stomavereniging. Een stomadrager kan alleen daardoor al soms 100 kilo extra restafval  hebben. Naar onze mening staat er duidelijk genoeg in het raadsvoorstel dat mensen met bovengemiddeld veel restafval door bijv. medische gronden een gratis milieupas kunnen ontvangen. Een amendement om stomadragers hierin specifiek te benoemen lijkt ons overbodig. Maar misschien kan de wethouder ter geruststelling in zijn beantwoording aangeven dat dit ook inderdaad voor stomadragers geldt.