Begroting moet heldere en concrete doelstellingen bevatten

De rekenkamer heeft onderzocht of de programmabegroting verbeterd kan worden. Bij een begroting, evenals bij een jaarrekening, is er altijd een evenwicht nodig tussen duidelijkheid en leesbaarheid enerzijds en informatiewaarde anderzijds. Het rekenkameronderzoek richt zich met name op dit evenwicht.

Een hulpmiddel zou kunnen zijn dat de begroting in een app wordt gezet waarin de raad via doorklikken de informatie kan ophalen.

De VVD vindt iets anders minstens zo belangrijk, namelijk het helder en concreet benoemen van de doelstellingen. Dit is ook een belangrijke aanbeveling uit dit rapport.

De gemeenteraad stelt via de begroting de budgetten beschikbaar voor beleid. Het is van groot belang om dit beleid te beoordelen op effectiviteit.

Dat kan alleen als vooraf ook concrete doelstellingen bij het budget worden meegegeven.

Wij hebben de indruk dat het college hieraan onvoldoende aandacht schenkt. Er wordt naar onze mening door het college te snel de conclusie getrokken dat de resultaten van het beleid niet meetbaar zouden zijn. Ook deze raad zou hier sterker op moeten sturen.

Er wordt bijv. gesteld dat het niet altijd mogelijk is om concrete doelstellingen op te stellen omdat andere factoren, buiten de invloedssfeer van de gemeente om, het resultaat bepalen. Denk aan het aantal uitkeringsgerechtigden en dus de werkloosheid. Wij vinden dat in die gevallen de inspanningen moet worden gemeten. Welke acties zijn er door de gemeente gedaan? 

Kortom de doelstellingen moeten Smarter worden weergegeven en als dat onvoldoende kan dan moeten de verrichte inspanningen worden weergegeven.

Dit staat ook in de aanbevelingen maar komt onvoldoende tot uiting in het raadsvoorstel en de reactienota van het college.

Wij kunnen worden volgestopt met apps, maar het is minstens zo belangrijk dat dit goed geregeld is. 

Daar wordt de begroting een stuk duidelijker en begrijpelijker van.  Dure apps zitten wij niet per se op te wachten, op een begroting met heldere doelstellingen wel.

Niettemin staan wij wel achter de aanbevelingen en ook achter dit raadsvoorstel, maar wij willen wel dat het college ook de aanbeveling uit het rapport over het Smarter formuleren en het benoemen van de inspanningen serieus neemt.