Hondenbelasting en hondenbeleid

De VVD is tegen de inning van hondenbelasting. Deze belasting is een willekeurige heffing t.o.v. bezitters van andere huisdieren. Omdat het niet mogelijk is om deze op dit moment af te schaffen (opbrengst van € 200k kan de gemeente niet missen) vinden wij dat de gemeente op zijn minst ook de overlast van hondenpoep moet aanpakken.

Bijdrage Ron de Leeuw in Raad 5 april 2016:


Voor ons ligt nu de startnotitie Hondenbeleid.


De VVD is er content mee, dat er op het gebied van de hondenpoep nu eindelijk iets gebeurd. Je kan er heel lacherig over doen, maar uit onderzoek blijkt dat dit een van de grootste ergernissen van de bevolking is en dat er op dit gebied ook eindelijk wat moet gebeuren.


Ik denk dat de mens in Losser het hondenpoepbeleid en er tegen op te treden belangrijker vinden dan het hele Kulturhusen andere zeer belangrijke beleidsbeslissingen. Zo is het in de dorpspolitiek.  
In deze fase hoeven wij alleen kennis te nemen van de notitie. Wij hopen dat het college voortvarend aan het werk gaat met het uitwerken van de notitie. Als je de startnotitie leest, zijn wij natuurlijk voor keuze 3.


Als er niks gebeurt, blijven wij achter onze motie staan om deze oneerlijke belasting niet meer te innen. Wij vinden wel als optie drie het mocht worden als eindresultaat, dat er wel een BOA ingehuurd moet worden om ook repressief op te treden. Het vertrouwen, dat de baasjes van de honden het zelf kunnen regelen betwijfelen wij echt. Kijk maar in de gemeente Losser wat voor troep sommige baasjes achterlaten, om maar te zwijgen van de loslopende honden. Wij wachten dus  het eindresultaat dus maar af.


Wij als VVD zouden op voorhand wel graag willen zien, dat de eigenaren van honden nu al een brief krijgen over de regels m.b.t. honden.  Dit had mijn collega van Dijk ook gevraagd in de commissievergadering.


De VVD kan akkoord gaan met de startnotitie.