Meer geld voor speeltoestellen en aanpak notoire veroorzakers van overlast

Tijdens de behandeling van de kadernota gaf fractievoorzitter Harry Heegen de prioriteiten van de VVD aan: Een extra bedrag voor de speelvoorzieningen vinden wij een juiste keuze. Om ergernissen aan te pakken moeten er op beperkte schaal gebruik worden gemaakt van boa's.

In de raad van maandag 11 juli is de kadernota besproken (zie bijlage). De VVD kan zich grotendeels vinden in deze kadernota.

Wij hebben daarbij wel een aantal opmerkingen en aandachtspunten:

De resultaten van de Stichting WIL vinden wij een zorgpunt voor de toekomst.  O.a. door de afnemende rijksbijdragen.
Verder mag het dan zo zijn dat de bijdragen voor de decentralisatie nu voor ons goed uitpakken, dat wil nog niet zeggen dat dit zo blijft. Dat kan in de toekomst ook anders uitpakken.

In het amendement van de coalitiepartijen kunnen wij ons grotendeels vinden. 

Het feit dat er een extra bedrag voor de speelvoorzieningen is opgenomen vinden wij ook een juiste keuze. Het is belangrijk dat speeltoestellen veilig zijn en dat beschadigingen verholpen worden.

Bij de niet verwerkte knelpunten staat iets dat wij belangrijk vinden. Er staat het volgende zin: “De dagelijkse praktijk en diverse ongewenste situaties in de openbare ruimte laten zien dat toezicht en handhaving door BOA’s nadrukkelijk gewenst is”. 

Daar zijn wij het geheel mee eens en daar hebben wij een motie over. Het bedrag dat in de kadernota wordt genoemd is € 100.000,-.  Maar zoveel is er niet nodig, de gemeente moet zuinig zijn met belastinggeld.

Wij hebben bij verschillende grote organisaties die BOA’s plaatsen nagevraagd. Een BOA’s kost € 32,50 of € 35,00 per uur. Dan is € 20.000,- voorlopig meer dan genoeg. Dan kan er één keer per week een hele dag een BOA zijn en dan zijn er nog ruim 100 uren over voor incidentele inzet bij bijv. evenementen. 

Wij zijn als VVD dus van mening dat er in Losser in beperkte mate Boa’s moeten worden ingezet. Mede ook omdat vele handhavende zaken niet meer tot het takenpakket van de politie behoren en de politie er ook niet meer aan toekomt. 

Het is niet zo dat wij willen dat de goedwillende burger die een keer een foutje maakt op de bon wordt geslingerd maar wij vinden dat notoire overtreders moeten worden aangepakt. Nu is dat niet mogelijk want er wordt in Losser helemaal niet handhavend opgetreden. 

Wij hebben onlangs een enquête gehouden waar ook uit blijkt dat men in Losser ergernissen kent. Op nummer één staat zwerfvuil, op nummer twee veiligheid rondom scholen tijdens haal- en brengtijden en op nummer drie hondenpoep. Velen zijn voor BOA’s maar ook vinden sommigen dat dit de taak van de politie zou moeten zijn. Probleem is echter dat de politie dit niet doet.