Waar koopt de gemeente Losser in?

Onlangs hebben wij als VVD gevraagd om een overzicht van alle inkopen door de gemeente over de maand mei. Dit om inzicht te krijgen of de gemeente zich wel voldoende inspant om in te kopen bij bedrijven in Losser zoals is afgesproken.
In eerste instantie vond het college het niet nodig dit te geven.
Wij hebben hier voor een tweede keer om gevraagd en nu hebben wij een keurig overzicht gekregen. Dit overzicht hebben wij online gezet achter de volgende link in dropbox. 


Als er in deze lijst bedrijven buiten Losser staan vermeld die werkzaamheden hebben uitgevoerd of producten hebben geleverd die onze gemeente ook in Losser had kunnen inkopen dan horen wij dat graag. Dus laat het ons weten en wij zoeken het uit.

Wij hebben over dit overzicht nog wel een aantal vragen richting het college.
Er zijn een aantal onduidelijkheden die wij helder willen hebben. Voor zover wij kunnen nagaan is het overzicht ook niet compleet. Wordt vervolgd.

Dinsdag 25 augustus geeft het college tijdens de commissievergadering een toelichting op het inkoopbeleid. Wij zijn benieuwd waar men mee komt. Anderhalf jaar geleden zijn er door wethouder Hassing allerlei toezeggingen gedaan aangaande het inkopen bij plaatselijke ondernemers. Deze toezeggingen zijn niet nagekomen. Er zou een uitvoeringsnotitie komen maar die is nooit gekomen.


Wethouder Hassing heeft toen o.a. de volgende zaken toegezegd:


·        In de uitvoeringsnotitie komt te staan hoe wij onze plaatselijke ondernemers gaan faciliteren.


·        Het bedrag waaronder men bij aanbestedingen kan meedingen gaat omhoog zodat er meer plaatselijke ondernemers kunnen meedingen, dat komt in de uitvoeringsnotitie.


·        Wij zetten in de uitvoeringsnotitie dat wij aanbestedingspercelen kunnen opdelen zodat meer plaatselijke ondernemers kunnen meedingen.


·        Wij zetten in de uitvoeringsnotitie dat er altijd een minimum aan plaatselijke ondernemers kunnen inschrijven bij aanbestedingen.


·        Wij zullen zorgen dat er bij opdrachten aan bedrijven buiten de gemeente zoveel mogelijk mensen uit Losser worden ingezet. Dat zetten wij in de uitvoeringsnotitie.


·        De uitvoeringsnotitie komt over enkele weken en zullen wij in de raad behandelen zodat input vanuit de raad hierbij kan worden meegenomen.


·        Etc. etc. etc. etc. etc. etc.


Nu, anderhalf jaar later, geeft het college aan dat een uitvoeringsnotitie geen meerwaarde heeft.

Dat vinden wij onbegrijpelijk. 

Wij vinden dit een schaamteloze schoffering van de gemeenteraad en de ondernemers uit Losser.

Er is dus domweg nooit een uitvoeringsnotitie gekomen.

Wij hebben hier wederom om gevraagd en zullen afwachten waar het college nu mee komt. In elk geval willen wij precies weten welke criteria men hanteert. Dat kan met behulp van een duidelijk stappenplan of procesbeschrijving. In elk geval zullen wij van het college eisen dat zij zich inspannen om bij ondernemers uit Losser in te kopen als dat redelijkerwijs mogelijk is. Wij blijven het kritisch volgen.