Plannen subsidiebeleid minachting voor verenigingen in gemeente Losser

Er ligt een conceptnotitie over de herziening van het subsidiebeleid van de gemeente Losser. Dit plan is een gevolg van het coalitieakkoord dat is gesloten tussen het CDA, Burgerforum en D66. De afspraken tussen deze partijen is dat er meer activiteitgericht moet worden gesubsidieerd. Letterlijk staat in dit coalitieakkoord o.a. de volgende zin: “Dit betekent dat subsidies niet jaarlijks automatisch aan verenigingen worden toegekend maar meer gekoppeld worden aan bepaalde maatschappelijke doelen die we willen bereiken.” Het klinkt redelijk, maar de uitwerking hiervan is desastreus voor vele verenigingen.

Wat vinden wij als VVD van deze plannen.

Wij zijn erg geschrokken van de inhoud van deze notitie. Als deze plannen door zouden gaan zou dat zeer ernstige gevolgen hebben voor een aantal verenigingen in de gemeente Losser. Hoewel dit nog verder moet worden besproken tussen de gemeenteraad en het college geven wij hierbij toch onze mening op basis van de huidige notitie. Het lijkt ons overigens zeer onwaarschijnlijk dat deze plannen zullen doorgaan. Wij kunnen ons niet voorstellen dat de coalitiepartijen dit hebben bedoeld toen ze het coalitieakkoord samenstelden.  Het zijn slechte plannen die de leefbaarheid van onze gemeente zullen aantasten. Ook vinden wij het storend dat er in de berichtgeving de indruk wordt gewekt dat verenigingen maar wat achteroverleunen want de subsidie komt toch wel. Niets is minder waar. Er is een intensief verenigingsleven en er wordt door de vele vrijwilligers keihard gewerkt.

Verenigingen krijgen minder vrijheden, gemeente bepaalt.

Veel verenigingen raken de subsidie kwijt maar kunnen voor bijv. incidentele evenementen subsidie aanvragen. Dat houdt in dat de gemeente gaat bepalen welke activiteiten de verenigingen mogen uitvoeren. Wij vinden dat echt een absurd idee. In de praktijk komt het er dus op neer dat ambtenaren van de gemeente zullen bepalen wat de verenigingen mogen doen. Veelal dus door mensen zonder binding met de gemeente Losser. De verenigingen kunnen dat prima zelf bepalen. Bovendien geeft het veel administratieve rompslomp. Er moeten aanvragen worden gedaan die beoordeeld moeten worden.  Plannen moeten op papier worden gezet. Dat moet elke keer weer bij elke incidentele aanvraag.  Daar zitten die verenigingen met de vele vrijwilligers echt niet op te wachten.

Hoezo burgerparticipatie?

Er zijn bijna een jaar geleden bijeenkomsten geweest waar de vele verenigingen input hebben kunnen leveren. Daarnaast heeft men schriftelijk hun visie kunnen geven over de wijze waarop zij vinden dat het nieuwe subsidiebeleid gestalte moet krijgen. Veel verenigingen hebben daarop schriftelijk gereageerd.

Op basis van de huidige notitie is er maar één conclusie te trekken. Het college heeft helemaal niets gedaan met de mening van de verenigingen en er is totaal geen draagvlak voor.

Dit college doet net of ze anderen laten meedenken en meepraten maar doen uiteindelijk gewoon wat ze zelf willen. Van burgerparticipatie is totaal geen sprake.

Een kil plan.

Deze notitie is niet tot stand gekomen door mensen die aanvoelen hoe de gemeenschap in Losser in elkaar steekt. Het is een analytisch geschreven stuk dat geen recht doet aan het belang van het verenigingsleven in de gemeente Losser. Als je het leest is het één en al zakelijkheid dat het uitstraalt. De verenigingen worden hiermee tekortgedaan. Het lijkt een stuk te zijn dat is geschreven voor een grote stadsgemeente met vele wijken. Deze notitie gaat volledig voorbij aan het bijzondere karakter van Losser en de dorpen daaromheen met zijn vele verenigingen.

De samenwerking met Enschede werkt nu tegen ons.

De samenwerking met de gemeente Enschede heeft veel voordelen vooral op financieel gebied. Maar hier werkt het tegen ons.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze zakelijk geschreven notitie tot stand is gekomen door een ambtenaar van de gemeente Enschede. Ook zullen de adviezen vanuit Enschede bepalend zijn geweest.

Als er dan, zoals in Losser, ook nog een college zit waarvan het merendeel niet eens in de gemeente Losser woont en nauwelijks onderdeel uitmaakt van het verenigingsleven is men dus ook niet in staat dit goed aan te voelen. Dat is met deze notitie wel gebleken.

Geen geld van de verenigingen naar de dorpsraden.

Wij vinden de dorpsraden belangrijk en dat moet worden ondersteund. Maar het is toch vooral het verenigingsleven dat bepalend is voor de kwaliteit van het sociale leven in onze gemeente. Dat er nu meer geld gaat naar de dorpsraden ten koste van de verenigingen vinden wij onverstandig.

De dorpsraad gaat straks over het besteden van een deel van het geld. Als deze plannen doorgaan dan tast dat de sociale structuur aan en dat is onwenselijk. Dus niet doen. Want het zijn de verenigingen die de sociale structuur bepalen en niet de dorpsraden. Wij zijn geen grote stad met wijken, al lijkt het erop dat het college dit wel denkt. De kracht van de leefbaarheid zit bij de verenigingen.

Om welke verenigingen gaat het?

Van onderstaande verenigingen wordt de subsidie volgend jaar gehalveerd en het jaar daarna krijgen ze niets meer. Dus over zes weken gaat die halvering al in. Men kan alleen voor incidentele zaken subsidie aanvragen. Daarnaast zijn er sommige verenigingen die twee tot drie keer zoveel huur moeten gaan betalen naast het verdwijnen van de subsidie.

Het gaat dus om de volgende verenigingen die de subsidie helemaal kwijtraken:

Muziekvereniging Concordia

Concertvereniging Sempre Crescendo

Muziekvereniging Crescendo

Muziekvereniging Excelsior

Sint Plechelmus Harmonie

KVV Losser

Toneelvereniging De Rommelpot

Toneelvereniging Eensgezindheid

TC Overdinkel

Sportclub Overdinkel

MEE Reizen

Vrijwilligers Adviescommissie Losser

IVN afd. Losser

Stawel

Losser Kunst Collectief

Harmonie Kunst en Strijd

Muziekvereniging de Tukkers

Zangvereniging Martinikoor Losser

Zanggroep Montana

Teylersgroep

Dr. Ariensstichting

Jong Nederland De Lutte

Protestantse Gemeente Losser

PJ Beuningen

KPJ Losser

LTC

SV De Lutte (voetbal)

AGVL

ZCL

AV Iphitos

KV Beuningen

TV Brilmansdennen

SV De Lutte (handbal)

Combinatie ‘64

Martiniruiters

Revenge

Volley ‘68

Lutheria

IJsclub Losser

SSS Beatrix

Judo Losser

Vooruit Losser

TC Kardoes

AJC ‘96

Liberation

Bovenstaande verenigingen raken de subsidie dus helemaal kwijt maar er zijn er ook veel zeer belangrijke verenigingen binnen de gemeente Losser die meer dan de helft van de subsidie kwijtraken zoals de “Historische Kring Losser” en “De Dree Marken”.

Kortom:

Snel met deze plannen in de versnipperaar en snel vergeten. Excuses van het college voor de onrust die is ontstaan is wel op zijn plaats.