De afvalverwerker Omrin werkt met zo’n nascheidingsmachine. Om een voorbeeld te noemen; Omrin haalt gemiddeld 50 kilo plastic per huishouden binnen. In gemeenten met bronscheiding is dat gemiddeld 20 kilo. Professor Gradus van de VU Amsterdam stelt dat met nascheiding er dubbel zo veel plastic binnenkomt dan bij bronscheiding en het 60% procent goedkoper is.
Ook andere onderzoeken en gesprekken met deskundigen leiden allemaal tot diezelfde conclusie. Zeker als het gaat om restafval tezamen met verpakkingen, plastic en metalen. Een nascheidingsinstallatie haalt meer uit het afval dan de mens ooit zal kunnen doen. Maar laat het ook duidelijk zijn dat wij er niets op tegen hebben dat er een soort diftar systeem komt waarbij huishoudens met meer afval meer betalen dan huishoudens met minder afval. Maar laat dan die afvalscheiding achterwege.
Wij vinden dat dit college onze burgers onnodig opzadelt met al dat afvalscheidingsgedoe en met onnodige kosten. Althans als zij uitvoering geven aan dit raadsvoorstel. Wij adviseren het college dan ook zich eens goed te verdiepen in deze materie en met een nieuw voorstel te komen waarbij ook de moderne mogelijkheden van nascheiding zijn verwerkt. De ontwikkelingen op dit gebied voltrekken zich in een hoog tempo. Het mag duidelijk zijn dat wij dit voorstel niet zullen steunen.
Wij komen wij met een motie waarin wij het college verzoeken met een raadsvoorstel te komen dat recht doet aan realiteitszin want naar onze mening ontbreekt dat in dit voorstel.