Creatieve en rake ideeën van leerlingen TCC Losser

Wat een mooi staaltje van creativiteit en verbeelding zag ik afgelopen dinsdag 3 april. Niks geen hogere wiskunde. Geen moeilijke voorstellen. Maar enthousiaste, concrete en nieuwe ideeën voor jongerenactiviteiten in Losser. Met ruim 30 presentaties sloten creatieve leerlingen van het Twents Carmel College het jaarlijks terugkerende project ‘Streetcraft’ af.

De bedoeling van Streetcraft? Leuke Losserse activiteiten organiseren. Bedacht dòòr jongeren vóór jongeren. En niet alleen leuk. Ook door henzelf getoetst op haalbaarheid, draagvlak en gepresenteerd aan een jury van gemeenteraadsleden. Jongerensupport Losser, de Gemeente Losser en het Twents Carmel College  (TCC) slaan sinds enkele jaren de handen ineen om jongeren met Streetcraft een stem te geven. Samen helpen zij de winnende groep jongeren om hun idee nog dit jaar daadwerkelijk uit te voeren.

Losser aantrekkelijk voor jongeren

Als kersvers VVD-raadslid met als eigen missie ‘het aantrekkelijk houden van Losser voor jongere inwoners’ mocht ik in de jury deelnemen. Voor mij persoonlijk een eerste uitgelezen kans te horen wat deze jongeren nu missen en wat ze graag zelf willen organiseren. Met als extraatje: hoe ze daarbij het goede werk van Stichting Jongerensupport willen betrekken.

Wat een ontzettend leuke, originele en creatieve ideeën voor jongerenactiviteiten kwamen voorbij! Prachtig vormgegeven presentaties van leerlingen die – veelal met gezonde spanning- uitlegden hoe zij tot hun idee waren gekomen. En natuurlijk, waarom hun idee ècht het beste was.

Resultaat: 16 keer een feestje!

Een feest in het openluchttheater Brilmansdennen is erg gewild. Dat blijkt wel uit de 16 keer (!) dat deze activiteit werd uitgewerkt. Veelal mèt ‘kleurig poeder’ en gedecoreerd met een DJ of rapper. Daar hadden de jongeren best tussen de 3,50 en 7,50 Euro entree voor over. Inspiratie kwam ook tot uiting in (FIFA) game-wedstrijden in de Fakkel, een bijzonder voetbaltoernooi op de sportvelden, Lasergamen op de Brink en een survivalbaan in een weiland. Alle activiteiten linkten bovendien aan thema’s waartoe Jongerensupport Losser het gesprek stimuleert: alcoholverslaving, kopzorgen, iedereen hoort erbij en het leggen van contact.

Een gave jongerenactiviteit in 2018: gewoon doen!

Een grote uitdaging voor ons als jury om uit al deze ideeën er eentje (… of misschien toch twee? Als we nu zelf eens heel creatief waren?) te kiezen. Een activiteit die èn origineel was. En haalbaar. En op draagvlak en dus deelname van veel jongeren kon rekenen (we zouden de politiek niet zijn als we ook daar niet op letten). 

Geen gemakkelijke opgave kan ik u verzekeren!


Maar we hebben het gedaan. Goed gewikt en gewogen. Onze verbeelding gebruikt. De verschillen waren klein. De jury zat op één lijn. Welk idee het is geworden? Dat gaan we heel snel zelf aan de leerlingen vertellen. Het winnende team kan een mooie financiële bijdrage van de Gemeente Losser voor hun activiteit tegemoet zien.

Eén ding weet ik zeker. Nog dit jaar wordt een ongelooflijk gave activiteit vóór en dòòr onze TCC-jongeren georganiseerd. Dat gaan we gewoon doen!