Gemeente Losser laat monumentale panden verkrotten.

Onze gemeente is momenteel druk bezig met het vaststellen van een notitie waarin de karakteristieke panden van Losser zijn opgenomen. En terecht. Maar wat velen niet weten is dat er daarnaast ook nog 58 rijksmonumenten en 57 gemeentelijke monumenten zijn waarvan een deel staat te verkrotten. De verplichte instandhoudingsplicht door de eigenaar wordt niet nageleefd. De gemeente heeft de plicht hierop toe te zien en te handhaven maar heeft gedurende vele tientallen jaren niets gedaan. Een aantal panden, vooral boerderijen, staan daardoor te verkrotten en lijken verloren te gaan.

Een voorbeeld hiervan is “Erve de Lange Wigger” aan de Wiggersweg 1 in Losser (zie foto). In 1980 toen het op de monumentenlijst kwam was het nog helemaal ongeschonden. Nu is het grotendeels ingestort en lijkt het binnenkort helemaal verloren te gaan. Elk jaar wordt het slechter en er gebeurt niets aan. De eigenaar heeft zich niet aan  de wet gehouden om het in stand te houden en de gemeente heeft verzuimd er op toe te zien en te handhaven, iets wat de gemeente verplicht is. Zo zijn er meer gebouwen die verloren lijken te gaan. De VVD heeft hier vragen over gesteld en zal proberen de gemeente in beweging te krijgen om te redden wat er nog te redden valt.

Het lijkt er in elk geval op dat het pand aan de Wiggersweg niet meer te redden is. Hopelijk doet de gemeente nu wel zijn werk en wordt de eigenaar er toe verplicht het in de oorspronkelijke staat te herstellen. Maar zonder dak wordt het elk jaar slechter dus de tijd dringt. Een deel van het pand is al verdwenen, zie verdere info achter deze link:

http://rijksmonumenten.nl/monument/26297/erve-de-lange-wigger/losser/

De foto op de site achter deze link is gemaakt toen het op de monumentenlijst kwam. Het was dus wettelijk verplicht om het zo in stand te houden. Op bovenstaande foto is te zien dat de helft al  is verdwenen en de rest grotendeels is ingestort.


Hoewel het ook met veel monumenten wel goed gaat als de eigenaar het in stand houdt, zijn er zijn meer gebouwen waar dit speelt. Denk aan de schuur aan de Dorpsstraat 47 in de Lutte, ook een rijksmonument waar niets aangedaan wordt en verloren lijkt te gaan. Zie hier de info over deze schuur: http://rijksmonumenten.nl/monument/513500/vrijstaande-schuur/de-lutte/

  

Een overzicht  van de rijksmonumenten staan op deze Wikipedia site:         https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Losser_(plaats), onderaan deze site kunt u doorklikken naar de andere kerkdorpen.


De gemeentelijke monumenten staan op de volgende site:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Losser

Wilt u meer weten van de plicht die de gemeente heeft bij de instandhouding dan klikt u op deze link: https://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/instandhoudingsplicht_rijksmonumenten_weba.pdf