De school blijft. Wat ging er aan vooraf?

© Harry Heegen

Waarom de VVD Losser nu met de motie komt om de Aloysiusschool te behouden.

In oktober 2018 zou dit college met het definitieve voorstel komen waaruit de gemeenteraad zou kunnen kiezen tussen afbraak van de Aloysiusschool om plaats te maken voor een supermarkt of voor behoud van de school om er woningen in onder te brengen. Waarbij er bij de keuze voor de supermarkt ook meteen alle kastanjebomen moeten worden gekapt. Toen zou het november worden maar ook toen gebeurde er niets. Uiteindelijk werd er op 12 december een besloten bijeenkomst gehouden voor de raadsleden. Daar werd informatie gegeven. Tijdens die bijeenkomst werd aangegeven dat het nu waarschijnlijk maart zou worden alvorens er meer duidelijkheid zou zijn.

Risico van claim door  projectontwikkelaar.

Er waren nog een paar vragen die eerst beantwoord zouden moeten zijn. De belangrijkste vraag hierbij was of projectontwikkelaar Ten Brinke misschien met succes een beroep zou kunnen doen op een claim. Dat is merkwaardig want met name het vorige college heeft bij monde van wethouder Hassink altijd gezegd dat het risico niet aanwezig is. Er is ook nooit een handtekening gezet. Dat iets niet doorgaat ondanks vele gesprekken en verwachtingen is gewoon een ondernemersrisico. Blijkbaar is men daar nu niet helemaal zeker meer van anders zou er immers weinig reden zijn om eerst met die antwoorden te willen komen.

Waarom dan dit moment kiezen voor het behoud?

De avond van 12 december direct na de informatiebijeenkomst spraken wij met raadsleden van Burgerforum. Voor ons was er  al geen enkele twijfel. Wij kiezen hoe dan ook voor het behoud van de Aloysiusschool. Voor Burgerforum geldt hetzelfde. Ook zij vinden dat de school moet blijven staan. Wat heeft het dan voor zin om langer te wachten? Waarom dit niet nu duidelijk maken aan het college? Burgerforum en de VVD hebben samen de meerderheid. Ook Ten Brinke zou dan nog langer aan het lijntje worden gehouden waardoor kansen op claims zeker niet minder worden. Wat heeft dat voor zin als we nu weten dat de meerderheid van de gemeenteraad de school hoe dan ook wil behouden. Dus alle energie die er dan nog wordt ingestoken voor de supermarkt is verloren tijd. Die avond van de 12e hebben wij dan ook met Burgerforum afgesproken om met een motie te komen waarin de keuze helder zou worden. Dus de keuze voor behoud van de school en kiezen voor schoolwoningen. De volgende dag (donderdag 13-12) heb ik contact gehad met de fractievoorzitters van het CDA en D66. Zij waren van mening dat ze eerst alle antwoorden van het college willen hebben alvorens een keus te willen maken. De motie werd dus niet door D66 en het CDA ondersteund.

De motie werd ingebracht.

Tijdens de raadsvergadering van 18 december hebben de VVD en Burgerforum elk een motie ingediend. Uiteindelijk is dat samengevoegd tot één motie. De kernzin uit die motie luidt: ““Wij dragen het college op uitsluitend de onderhandelingen voort te zetten die tot doel hebben de Aloysiusschool te behouden voor schoolwoningen”. Die motie is aangenomen met 11 stemmen voor en 7 tegen. Hoewel de PvdA eerst tegen was heeft men zich toch bij de motie aangesloten wat een voorstem extra opleverde. Door het aannemen van deze motie is alles dus duidelijk. 

Motie referendum.

De motie voor een referendum die werd ingebracht door D66 en ondersteund werd door de PvdA en het CDA haalde het niet. Het voorstel was om in maart 2019 een referendum te houden. Wij zijn daar tegen. Het echte referendum is in maart 2018 geweest en dat heet verkiezingen. Wij moeten nu als raadsleden ons werk doen. Het is de taak van de raad om te weten wat er leeft en daar naar te handelen.  Dat mogen de inwoners van ons verwachten. Daar zijn wij voor gekozen.

Wat zou het CDA en D66 uiteindelijk hebben gedaan?

Daar moeten we ook eerlijk over zijn. Er wordt soms te gemakkelijk gedacht dat het CDA en D66 voor een supermarkt zijn. Maar het is heel goed mogelijk dat D66 en met name het CDA ook voor het behoud van de Aloysiusschool zouden hebben gekozen. Dat weten we natuurlijk niet maar dat zou best kunnen. Maar de weg er naar toe verschilt met die van ons. Voor ons dient het nog langer wachten geen enkel doel.

Maar wij zijn heel blij met het resultaat.

Wij zijn er heel gelukkig mee dat het nu duidelijk is. Iedereen kan verder.

Ten Brinke weet waar hij aan toe is. Dan kan hij verder met de ontwikkeling van de plek waar nu het oude postkantoor staat. BijoNt heeft aangegeven daar ook wel iets te willen ontwikkelen maar dat kan Ten Brinke ook altijd nog zelf doen. In elk geval wordt de doorgang naar de Brink breder.

Het college weet ook waar ze aan toe zijn en wij denken dat ze daar stiekem heel blij mee zijn.

Maar ook de ondernemers kunnen nu verder. Denk bijvoorbeeld aan  de Jumbo die zich nu kan richten op een eventuele uitbreiding op de huidige plek.

Het CML is blij want zij hebben altijd aangegeven een tegenstander te zijn van een supermarkt op genoemde plek.

Dus wij denken dat eigenlijk iedereen blij zou moeten zijn met deze uitkomst.

Tenslotte willen wij  nog graag onze waardering uitspreken voor de beheerders van de site “Red de Aloysiusschool”. Gedurende een aantal jaren bieden zij op zeer professionele wijze een platform voor iedereen die zijn of haar mening wilde geven over de Aloysiuslocatie. Het heeft zeker bijgedragen aan de meningsvorming die heeft geleid tot het behoud van de school.

 

Harry Heegen