VVD vraagt aandacht voor toenemende gebruik van softdrugs

Gezondheid is van het allergrootste belang. Mensen zijn vooral zelf verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid. Dat betekent niet dat we de ogen sluiten voor de problemen die overmatig alcoholgebruik, roken, overgewicht en drugs in onze samenleving veroorzaken. Om nog maar niet te spreken over het persoonlijk leed en de torenhoge kosten die daarmee samenhangen, en waar we als inwoners uiteindelijk allemáál aan meebetalen.

Wij willen gezondheid stimuleren. Deze nota steekt in op het activeren van onze inwoners om bewuster met hun gezondheid om te gaan. Ons beleid volgt daarin het landelijke preventieakkoord.

Het op één op één kopiëren c.q. meeliften op deze landelijke aanpak heeft als voordeel dat het kosten bespaard omdat we landelijke hulpmiddelen kunnen gebruiken. Altijd doen!

Maar het risico van te strakke één op één overname van landelijke aanpak is dat zaken die landelijk niet op het netvlies staan, ontbreken. Dat dat zo is, heb ik en met mij de andere partijen geconstateerd.

Concreet duid ik hiermee op het toenemende gebruik van softdrugs onder alle en daarmee ook Losserse jongeren. Weliswaar is het gebruik nog niet als problematisch gesignaleerd in de cijfers van de GGD (we zitten qua jongeren die gebruiken rond het landelijk gemiddelde), maar het is wel aan de orde. En voor het bewijs hoeven we alleen maar ons recente geheugen het carnaval op te roepen.

Ook hier zit de VVD zeker niet op de lijn van verbieden of een andere vorm van overheidsingrijpen. Wel op de lijn van bewustwording en voorlichting. Zodat jongeren iets meer bagage hebben om keuzes te maken.

Daarnaast zien ook wij dat de overlast door drugs, als gevolg van strikter beleid in andere gemeenten, zich verplaatst naar onze gemeente. Dat willen wij voorkomen. En als het toch gebeurt, hard aanpakken. Losser is mooi en kindvriendelijk en dat moet zo blijven!

De motie die het CDA indient ondersteunen wij dan ook van harte. Het thema drugs hoort wat ons betreft thuis in het rijtje van alcohol, overgewicht en roken in deze nota.