Villa mag er komen.

Wat de VVD Losser betreft mag de villa op de hoek van de Dr. Frederikstraat en de Gronausestraat er komen.

Moderne villa hoek dr. Frederikstraat Gronausestraat; passend, technisch probleemloos en uitlegbaar

Half oktober spraken we over vaststelling van het bestemmingsplan waardoor de bouw van een woning op de hoek dr. Fredrikstraat Gronausestraat mogelijk is. Dat was nodig omdat vanuit het verleden op die plek ‘horecabestemming’ rustte. 

In een eerdere raadsvergadering waren er voor de VVD te veel onduidelijkheden om tot een goed besluit te komen. Dat ging -onder meer- over de moderne ‘look and feel’ van de woning (‘modern’ in plaats van ‘karakteristiek’). En de maatwerkprocedure die ons College voorstelde om dat ‘modern’ mogelijk te maken. Ook hadden wij vragen over de invloed van de woning op de slachtcapaciteit van de tegenovergelegen slachterij. Daarom dienden wij een amendement in. Die raadsvergadering werd de besluitvorming uiteindelijk aangehouden. Gevolg daarvan was dat niet gestemd werd over het amendement.

In een extra informatiebijeenkomst op 24 september kregen wij van deskundigen –waaronder de stadsbouwmeester en het bureau Kragt dat toetste of de woningbouw de slachtcapaciteit beperkte-  de informatie die eerder ontbrak.

Met de extra informatie kreeg de VVD antwoord op vragen als: past een moderne bebouwing op die plek? Wordt de juiste procedure gevolgd? Is zorgvuldig naar de situatie met de slachterij gekeken? Is een beroep op maatwerk niet ‘te makkelijk’ en staat deze weg in potentie voor alle inwoners open die willen bouwen (om vermeende ‘willekeur’ uit te kunnen sluiten)? 

De VVD moedigt initiatief en ondernemerschap van Losserse inwoners aan. Stuurt daarbij bewust op zorgvuldig handelen van de gemeente. Wil ervan overtuigd zijn dat dit handelen in (maatwerk)situaties, ‘passend’, ‘probleemloos’ en ‘uitlegbaar’ is.  En weegt een initiatief van een inwoner of ondernemer vanuit het principe; ‘ja, tenzij’, in plaats van ‘nee, mits’.

We zijn –geholpen door de extra informatie- van mening dat de nieuwbouwvilla via een zorgvuldige en passende werkwijze tot stand komt. Er zijn volgens de VVD voldoende garanties om te zorgen dat op de beeldbepalende plek verantwoord wordt gebouwd. Niet onbelangrijk: het màg volgens onze eigen regelgeving. Wij hebben de overtuiging dat –ondanks dat het mag- zeker geen sprake is van een ‘te lichtvaardig denken en doen’. Waarbij wij ons ervan bewust zijn dat over smaak en beleving niet te twisten valt; Je vindt ’t uiteindelijk mooi of niet. Daar willen wij uit ‘weg blijven’. We volgen het deskundigenadvies van onze stadsbouwmeester. De uitleg van het bureau Kragt (vml Windmill) heeft ons ervan overtuigd dat de nieuwbouwvilla niet ‘maatgevend’ beperkend werkt op de slachterij en vice versa; de bouw geeft technisch geen problemen. Kortom, een passend initiatief, dat technisch geen problemen oplevert en volgens ons goed uitlegbaar is. 

De VVD heeft in de raadsvergadering van 15 oktober haar eerdere amendement ingetrokken en positief ingestemd met het voorstel. Wat de VVD betreft mag er gebouwd worden.