VVD: ‘Regionale Energie Strategie (RES): Haalbaar, betaalbaar en uitlegbaar aan Losserse inwoners’

Met de NOT gemeenten komen we gezamenlijk met een aanbod om de ca 1.5 – 2 Terrawattuur van de landelijke ambitie van 35TWH in te lossen, zo geeft wethouder Van Essen in de commissie ter voorbereiding van de gemeenteraad van 4 februari aan. Ook stelt hij dat solidariteit daarin het uitgangsprincipe is. Lukt het de ene gemeente niet, dan staan anderen hen bij. De VVD is voor onderlinge solidariteit, mits dit iedereen helpt, maar waarschuwt dat dit nu op gespannen voet kan staan met een eerlijke verdeling van lusten en lasten; in getal en gevoelsmatig voor onze Losserse inwoners.

Verkeerd-om-aanpak

De Twentse RES aanpak voelt voor de VVD nu wel een beetje als een ‘verkeerd-om aanpak’, stelt Meerenburgh in de gemeenteraad van 4 februari. De forse, gevoelsmatig haast onhaalbare landelijke ambitie wordt tot wet verheven, er is een programmatische ‘top down’-aanpak en groepen van Twentse experts bepalen onder leiding van een Twentse stuurgroep hoe een eerste verdeling van klimaat-lusten en lasten plaatsvindt; het Concept aanbod. Er ligt dus al een voorstel, zonder dat we als raad vooraf met elkaar in detail gesproken hebben over wat wij op dit moment en de komende pakweg 10 jaar bij Losser vinden passen.

De gemeenteraad van Losser gaat op 31 maart met wethouder Van Essen in gesprek om te bezien of het aanbod dat regionaal door de professionals is gemaakt, de Losserse raad bevalt. Colour locale, ambities van de gemeente zelf, betrokkenheid van inwoners en bedrijfsleven door participatie; de Losserse VVD heeft er nog geen gevoel bij hoe deze RES-krachttermen terug te zien zijn in dit concept bod. Volgens wethouder Van Essen hoeven wij ons geen zorgen te maken; de ambities die zijn beschreven in het coalitieakkoord gaan wij ruimschoots terugvinden in dit aanbod.

Hoe en wanneer betrekken we de Lossernaren?

Langzaamaan ontstaan ook in Losser initiatieven en voorlichtingsactiviteiten rondom mogelijkheden voor Lossernaren om hun woon en leefomgeving te verduurzamen. Volgens de VVD is het belangrijk deze mee te nemen in de RES-doelstellingen. Toch blijken zij, door hun geringe bijdrage, in de landelijke systematiek niet meegerekend te mogen worden.

Hoe gaan we ervoor zorgen dat we in gesprek met inwoners en ondernemers blijven over kansen zien en de juiste momenten kiezen voor verduurzaming? Weliswaar moet voor begin juni het Twentse conceptbod landelijk zijn aangereikt, en is de Losserse inzet –als het goed is- voor 90% bepaald, de doorkijk die we maken is tot 2050. En daar hoort een long-life proces van gespreksvoering en samen met onze Losserse inwoners optrekken.

Zelf aan het stuur? Dan ook sturen en gaspedaal bedienen!

De VVD zou bijna zeggen; vinden we de landelijke klimaatambitie tot wet verheven. Moeten we er gewoonweg aan voldoen, gebruik dan een landelijk een crisis achtige top-down aanpak. Geen inspraak, geen commitment, gewoon doorpakken, regelen en consequenties accepteren.

Maar zitten we zelf aan het stuur –zoals deze Regionale Energie Strategie ons doet geloven-, laat ons dat stuur dan ook vasthouden en zelf het gaspedaal bedienen! Naar de kant die Losser op wil, en in het tempo dat bij ons past.

Het gaat er voor de VVD om dat wij eerlijk en reëel zijn in wat we als Losser nu en op termijn kunnen bijdragen. In wind en in zon. In aardgasvrij bouwen en andere maatregelen. Want tuurlijk sluiten we onze ogen niet voor klimaat en duurzaamheid. Maar we zijn wel realistisch en staan met de beide benen op de Losserse grond. Want daar moet het gebeuren; op onze wijze, met onze mensen, met onze middelen. Doelen die haalbaar en betaalbaar zijn. En misschien soms niet ‘nu’, maar kiezen we voor ‘straks’, of voor ‘helemaal niet’. Maar als raad zoeken we naar kansen en kiezen we zelf.

De forse internationale en nationale klimaatambities. Tuurlijk snapt de VVD dat iedereen een steentje bij te dragen heeft. Ook Losser. Als energieregio Twente staan we door de huidige landelijk aanpak om die ambities te realiseren, daarvoor samen aan de lat. Niet per se op basis van solidariteit vindt de VVD maar op basis van netjes onderhandelen. In het Losserse coalitieakkoord hebben we al duurzaamheidsdoelstellingen opgenomen. Die verwerken we wat de VVD betreft in onze bijdrage aan de Twentse Regionale Energie Strategie. Dan houden we onze koers vast. Maar dat zal niet genoeg zijn. We zullen waarschijnlijk een extra bijdrage moeten leveren. Het gaat er voor de VVD om dat wij eerlijk en reëel zijn in wat we als Losser nu en op termijn kunnen en willen bijdragen. In wind en in zon. In aardgasvrij bouwen en andere maatregelen. Want, we sluiten onze ogen niet voor klimaat en duurzaamheidproblematiek. We willen kansen zien en keuzes creëren. Maar we zijn tegelijkertijd realistisch en staan met de beide benen op de Losserse grond. Uiteindelijk moet het dáár gebeuren; in, op en rond de huizen van onze inwoners, op de gronden van Lossernaren, in ons toeristische gebied, bij onze boeren en ons bedrijfsleven. De VVD gaat voor doelen die haalbaar en betaalbaar zijn. Voor een proces waar met betrokkenen is gesproken over die kansen, keuzes, mogelijkheden en onmogelijkheden. En voor duidelijke keuzes: misschien soms niet voor ‘nu’, maar kiezen we voor ‘straks’, of voor ‘helemaal niet’. Duurzaamheids- en klimaatmaatregelen die Losser moeten nemen om haar bijdrage te leveren aan de regionale energiedoelstellingen; die zijn stuk voor stuk wat de Losserse VVD betreft haalbaar, betaalbaar en uitlegbaar aan alle Lossernaren zijn.

Dat is de insteek voor de VVD om de nadere bijdrage van de gemeente Losser aan de regionale klimaatdoelstellingen te bepalen. Nu en voor de toekomst.