VVD wil aanpak eigenaren die monumentale panden niet onderhouden

Wij zijn als Losserse VVD van mening dat ons college niets lijkt te doen aan het feit dat er in onze gemeente moniumentale panden verpauperen. Eigenaren hebben een onderhoudsplicht maar houden zich er soms niet aan. Wij vinden dat deze eigenaren moeten worden verplicht dit te doen. Desnoods moet het college aangifte doen want het bewust niet onderhouden van monumentale panden is strafbaar. De volgende brief met vragen hebben wij aan het college gesteld:

College van B&W Losser                                                                    

Raadhuisplein 1

7581 AG Losser

Losser, 3 november 2021

Onderwerp: Artikel 39 vraag over verpaupering rijks- en gemeentelijke monumenten.


Geacht college,


In 2018 hebben wij als VVD een aantal keren vragen gesteld over het verpauperen van rijks- en gemeentelijke monumenten. Een voorbeeld hiervan is  “Erve de Lange Wigger” aan de Wiggersweg 1 te Losser. Een monumentale schuur aan de Dorpsstraat 47 in Losser is inmiddels door verpaupering zelfs helemaal verdwenen. Dit zijn monumenten die enkele jaren geleden nog in een zodanige staat waren dat ze weer in “oude glorie” zouden kunnen worden hersteld maar inmiddels niet meer. Zo zijn er meer voorbeelden.

Als antwoord op onze vragen gaf de wethouder toen aan dat er gesprekken waren met de eigenaren om het te herstellen. Ook werd er door de wethouder aangegeven meer aandacht te gaan besteden aan handhaving maar dat het veelal aan tijd ontbrak om dit te doen.

De wethouder beaamde toen ook dat de gemeente hierbij een handhavingsplicht heeft. Die handhaving lijkt nu echter nog steeds niet te gebeuren waardoor deze panden verdwijnen.

De eigenaar van een rijksmonument is verplicht het monument zodanig onderhouden dat instandhouding en de monumentale waarde ervan gewaarborgd blijft. In de erfgoedwet is deze instandhoudingsplicht geregeld. In het strafrecht wordt het bewust niet instandhouden als een misdrijf gezien waarop een gevangenisstraf staat van maximaal twee jaar.

“Het is verboden een gemeentelijk monument te beschadigen of te vernielen, of daaraan onderhoud te onthouden dat voor de instandhouding daarvan noodzakelijk is”

 Voor zover wij kunnen nagaan is er de laatste jaren op dit gebied niets veranderd en gaat de verpaupering van de rijks- en gemeentelijke monumenten gewoon door. Het college lijkt de belofte om dit aan te pakken niet te zijn nagekomen want er is geen enkel zichtbaar resultaat. Het wordt alleen maar erger.

 

Wij hebben hierbij de volgende vragen. 

            1. Welke actie heeft het college ondernomen om de eigenaren van een verpauperd

                rijks- of gemeentelijk monument te dwingen over te gaan tot het onderhouden van

                het monument en/of  het herstellen van het monument in de oorspronkelijke staat? 

            2. Is het voorgekomen dat het college via gerechtelijke weg onderhoud en herstel

                van een monument bij een eigenaar heeft afgedwongen?

3. Het met opzet niet in stand houden van een monument door de eigenaar is een

    misdrijf waar zelfs gevangenisstraf op staat van maximaal 2 jaar. Heeft het college

                aangifte gedaan van deze misdrijven of gaat het college dat nog doen? 

4.  Welke inspanningen gaat het college doen om verdere verpaupering van

     monumentale panden in de toekomst te voorkomen?


Met vriendelijke groet,

 

Namens de fractie van de VVD Losser

 

Harry Heegen

Fractievoorzitter